Sachrův dort

18. ledna 2013 v 15:04 | Babuna |  ...recepty...
Originální recept je podle návodu z Kuchařské knihy z roku 1900 vydané spolkem Domácnosť v Praze.

Původní text: č. 1339. Sachrův tort.

Tře se 6dkgr. másla, přidá se 6 žloutků jeden po druhém, 12 dkgr. prosátého cukru, kousek utlučené vanilky, citronová kůra, 6 dkgr. strouhané čokolády a tře se opět. Pak se přidá 6dkgr. neloupaných nastrouhaných mandlí, 6 dkgr. mouky a ze 6 bílků sníh. Lehce se vmíchá, vlije do připravené formy a nechá zvolna 1 hodinu péci. Druhý den se tort v půli rozřízne, namaže zavařeninou a opět spojí. Navrch se polije buď bílým ledem nebo čokoládovou polevou. Krášlí se ovocem.

Přepis:
Suroviny:
60 g másla
6 vajec
120 g moučkového cukru - prosátého
vanilka (nebo vanilkový cukr - v tom případě dát o váhu sáčku méně moučkového)
citronová kůra
60 g čokolády na vaření
60 g hladké mouky - prosáté
60 g nastrouhaných neloupaných mandlí

Na polevu:
1 tabulka čokolády, 1 tyčinka ledových kaštanů

Náplň:
Dobrá meruňková marmeláda (nebo jiná, ale ideálně domáci :))

Postup:
Postupně si navážíme všechny suroviny. Vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moukou. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Nastrouháme mandle a z bílku ušleháme tuhý sníh.

Čokoládu je možné zamýchat do těsta buď jako strouhanou na velmi jemné hoblinky nebo nad parou rozpustit smýchat s máslem a vychladlou vlít do těsta.

V misce k 6 ti žloutkům přidáme přesátý moučkový cukr (případně máslo - změklé pokud dáváme strouhanou čokoládu) a šleháme, přidáme vanilku (vanilkový cukr) citronovou kůru a čokoládu (rozpuštěnou s máslem, nebo strouhanou), vše důkladně utřeme do hladkého těsta. Poté přidáme nastrouhané mandle, přesátou mouku a zamýcháme - nakonec velmi pomalu a opatrně vpravíme do těsta sníh z bílků.

Směs nalijeme do dortové formy a zvolna pečeme cca 1hodinu a více - během pěčení se do trouby NELEZE - dort by klesl. Cca po hodině pečení (z prvu cca na 200C po 15 minutách na 160 - 170C 45 - 50minut) zkusíme zda-li je dort upečen špejlí - je li suchá je hotovo.

Dort vyndáme z trouby a přendáme opatrně na mřížku, kde by měl zvolna chladnout - po vychladnutí či druhý den, dort rozřízneme potřeme teplou (líp se natírá :)) meruňkovou marmeládou, jak v řezu tak na povrchu a polijeme čokoládou. Podáváme se šlehačkou a ovocem.

:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama